miércoles, 13 de noviembre de 2013

Xarxes i maneres de classificar-les.

Una xarxa informàtica és un grup interconnectat d'ordinadors que serveix per compartir els recursos i la informació a distància i, a la vegada, assegurar la fiabilitat i disposició d'aquesta.


Les xarxes es poden classificar per:

1. (segons extenció)

Xarxa d'àrea personal (PAN): s'utilitza per la comunicació entre dispositius del mateix ordinador o altres dispositius prop de la persona.

Xarxa d'àrea local (LAN): es limita a una àrea relativament petita (com, per exemple, una habitació, un sol edifici o nau).

Xarxa d'àrea metropolitana (MAN): és una xarxa d'alta velocitat (de les que se'n diu 'banda ampla') que dóna cobertura en una àrea geogràfica bastant gran.

Xarxa d'àrea àmpla (WAN): s'estén sobre una àrea geogràfica extensa.

2. (segons la relació funcional)


Client Servidor : aquesta estructura s'anomena així perquè consisteix en una relació establerta entre dues entitats, en aquest cas el servidor i el client, perquè en treguin un profit o avantatge. Aquest sistema fa servir HTTP per a pàgines web o Wi-Fi per a xarxes inal·làmbriques,.,, (etc) per realitzar aquesta comunicació.


Igual-a-Igual :  és un sistema de comunicació per Internet que no té clients ni servidors fixos, sinó una sèrie de nodes (un node és un punt de intersecció, conexió o unió de diversos elements que conflueixen en un mateix lugar) que es comporten alhora com a clients i com a servidors dels altres nodes de la xarxa.
Aquest model es el contrari del model client-servidor, ja que amb aquest sistema, qualsevol node pot iniciar o completar una transacció compatible.

3. (segons la topologia)

xarxa de bus : és un tipus de xarxa on els nodes estan connectats a un medi de comunicació comú: el bus, on es troben ben definits els punts de terminació.




xarxa d'estrella : és una topologia de xarxa on els nodes estan connectats a un node central.




/també existeixen les xarxes de bus-estrella/

xarxa d'anell :  és una topologia de xarxa on cada node té una única conexió d'entrada i una altra de sortida, es a dir, tots els nodes estan interconnectats entre sí.




xarxa en malla : és una topologia de xarxa on cada node està interconnectat amb un o més nodes.




/i per últim, les xarxes de Mesh i de cel·lular/



4. (segons el tipus de connexió)


Cable Coaxials'utilitza per transportar senyals elèctrics d'alta freqüència.




Cable parell trenatés una forma de connexió en que els cables estan trenats per tal de reduir les interferències i aumentar la potència.




Fibra òpticas'utilitza habitualment per transportar dades, es un cable molt fi per el qual s'envien pulsacions de llum.



0 comentarios:

Publicar un comentario